Vwo

Gymnasium

Het gymnasium op De Nassau

Opleiding

Op De Nassau kun je een gymnasiumopleiding volgen (al of niet in combinatie met tweetalig onderwijs). Op het gymnasium krijg je naast de andere vwo-vakken ook de vakken Grieks en Latijn ( http://www.oudheid.nl). In de brugklas volgen geïnteresseerde leerlingen in het derde trimester ongeveer tien kennismakingslessen klassieke talen. Na die periode en bij bevordering naar vwo-2 kun je aangeven of je de opleiding wilt volgen. Vervolgens bekijkt de school of het gymnasium een geschikte opleiding voor je is; daarbij heeft de docentenvergadering een belangrijke stem.

Voor wie?

Het gymnasium is bedoeld voor vwo-leerlingen die het leuk vinden talen te leren en belangstelling hebben voor de Griekse en Romeinse cultuur, geschiedenis en verhalen. Je kunt uiteindelijk eindexamen doen in Grieks en Latijn of in één van beide talen. (http://wp.digischool.nl/grieks en http://wp.digischool.nl/latijn)

Oude talen: nog steeds van deze tijd!

In ons dagelijks leven en onze cultuur zit heel veel dat teruggaat op het oude Grieks en Latijn en de cultuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen. Hun taal, cultuur en geschiedenis kun je beschouwen als de basis van talloze dingen in ons taalgebruik, in kunst, literatuur, theater, muziek, in wetenschap, in de medische en juridische wereld, bij biologie. Bijna te veel om op te noemen.
Als je op school deze oude talen hebt gehad, geeft dat je een voorsprong in algemene ontwikkeling en kun je gemakkelijker uit de voeten met bijvoorbeeld de moderne vreemde talen en wiskunde.


Wat leer je?

De talen Grieks en Latijn zijn belangrijk voor het ontwikkelen van inzicht in talen en vergroten je taalvaardigheid. Door de vakken Grieks en Latijn leer je nauwkeurig te werken en structuren te herkennen. De cultuur en geschiedenis van de Grieken en Romeinen zijn belangrijk voor je algemene ontwikkeling en het ontwikkelen van historisch besef. Door klassieke talen te leren, kun je onze geschiedenis, onze moderne maatschappij en de hedendaagse kunst beter begrijpen.

Je maakt tijdens je gymnasiumopleiding een aantal interessante excursies. Ook maak je kennis met de spannende Griekse verhalen en mythologie. Het bekijken van een klassiek toneelstuk staat ook op het programma. Kortom, de gymnasiumopleiding geeft je veel bruikbaars mee en werpt een ander licht op de wereld om ons heen.

Welke mogelijkheden zijn er?

Op De Nassau kun je als vwo-leerling een gymnasiumopleiding volgen. Ook als tto-leerling heb je de mogelijkheid Grieks en Latijn te kiezen. Het onderstaande overzicht geeft een totaalbeeld van de opleidingsmogelijkheden:
klas 1: gymnasiumvoorbereiding
klas 2: gymnasium met Grieks en Latijn of atheneum met Latijn
klas 3: gymnasium met Grieks en Latijn of atheneum met Latijn,
klas 4,5 en 6: gymnasium met Grieks en Latijn, gymnasium met alleen Grieks, gymnasium met alleen Latijn, atheneum met Latijn.