Nieuwsflits

Vrede en verdraagzaamheid - ver weg en dichtbij

geplaatst op: 23-03-2018
Vrede en verdraagzaamheid staan centraal tijdens de komende Nassau Academieavond. Op donderdag 5 april spreekt arabiste en schrijfster Petra Stienen over dit thema. In haar lezing maakt ze duidelijk dat vredeswerk niet alleen een taak is van diplomaten, maar van ons allemaal.

Publiciste, arabiste en Eerste Kamerlid Petra Stienen komt al meer dan 30 jaar in het Midden-Oosten. Als studente kwam ze er al, later ook als reisleidster en daarna als diplomate. Op basis van deze ervaringen geeft zij regelmatig politiek commentaar in nationale en internationale media over de Arabische wereld, diplomatie en mensenrechten.

Petra Stienen is gefascineerd door scheidslijnen in de samenleving. Makkelijk is het niet, maar volgens Stienen is er meer mogelijk dan we soms durven te geloven. Tijdens haar lezing neemt ze ons mee: van onze eigen wijk de wereld in. Vredeswerk is niet alleen iets voor diplomaten, maar voor ons allemaal, ver weg en dichtbij, in de buurt, op kantoor, maar ook op school.

Petra Stienen studeerde Arabisch in Leiden. 'Arabisch. In het hele Midden-Oosten kan ik ermee terecht. Het is een poëtische taal, die je, doordat je van rechts naar links schrijft, op een andere manier naar de wereld doet kijken.’ (FD 2017) Na Leiden werd ze geselecteerd voor ‘het klasje’ van Buitenlandse Zaken, waar diplomaten worden opgeleid. Ze werkte in Syrië en Egypte.
Ze schreef twee boeken over het Midden-Oosten: Dromen van een Arabische Lente (2008) en Het Andere Arabische Geluid (2012). In maart 2015 verscheen haar derde boek, Terug naar de Donderberg (een wijk in Roermond waar Stienen is opgegroeid).

Graag nodigen we u uit voor deze lezing op donderdagavond 5 april. U kunt zich hier inschrijven.