Nieuwsflits

De lezer is niet dood

geplaatst op: 16-03-2018
Het is een man met een missie, een bevlogen verteller die literatuur terug wil geven aan de lezer en in het bijzonder aan jongeren. Auteur Alex Boogers maakte grote indruk met zijn lezing aan de leerlingen van vwo-6.
Boogers is onder andere bekend van de romans ‘Alle dingen zijn schitterend’ en ‘Alleen met de goden’: hartstochtelijke, rauwe, uit het leven gegrepen literatuur. In een bevlogen en persoonlijke lezing gaf hij de leerlingen een kijkje in zijn leven en schetste hij hun zijn weg naar het schrijverschap: van een jongen uit een eenvoudig gezin waarin niet gelezen werd naar de schrijver die hij vandaag is.
Daarnaast maakte hij duidelijk met welke missie hij hier stond: literatuur terug te geven aan de lezer en in het bijzonder aan de jongeren. Want, zegt Alex Boogers, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt: ‘de lezer is niet dood’. In zijn schotschrift hierover, dat ook deze treffende titel draagt, legt hij uit wat er volgens hem mis is met het literatuuronderwijs en met de manier waarop de media omgaan met de Nederlandse literatuur.
Tot slot kregen de leerlingen van hem alle gelegenheid om hem vragen te stellen. Boogers nam uitgebreid de tijd om de vragen over zijn romans, het autobiografisch gehalte ervan, het schrijfproces en zijn persoonlijke voorkeuren op het gebied van literatuur te beantwoorden. Hij moedigde de leerlingen aan hun eigen weg in de literatuur te ontdekken, op zoek te gaan naar datgene wat hen raakt en – als ze dan echt niks van hun gading kunnen vinden – het dan maar zélf te schrijven. Persoonlijk, betrokken en gepassioneerd: Alex Boogers is een man met een missie, die op De Nassau de leerlingen zeker heeft weten te raken!

Extra foto's