Nieuwsflits

De Nassau en 350 jaar Vrede van Breda

geplaatst op: 11-05-2017
Op 19 april jl. organiseerde de Bredase historische vereniging De Oranjeboom haar jaarlijkse algemene ledenavond. Dit jaar stond de bijeenkomst volledig in het teken van 350 jaar Vrede van Breda.In 1667 troffen afgezanten van de Europese grootmachten elkaar in onze stad om de Tweede Engelse Zeeoorlog met een vredesverdrag te besluiten. Heel even was Breda toen het centrum van de internationale politiek.

De Nassau bood De Oranjeboom het podium voor deze stap terug in de Bredase geschiedenis en leverde een sterke inhoudelijke bijdrage. Na de lezing over de Engelse Zeeoorlogen en de Vrede van Breda van maritiem historicus dr. Gijs Rommelse was het voor onze leerlingen uit tto-3 en tto-5 tijd om in de huid van de protagonisten van 1667 te kruipen.
Sep Miltenburg werd de Engelse koning Karel II en Mats Liesker diens afgezant Denzil Holles. De Franse koning Lodewijk XIV werd vertolkt door Lukas van Dongen, terwijl Guus Boeren de rol van de Franse zaakgelastigde Godefroi graaf d’Estrades op zich nam met een perfect Frans accent. Het Republikeinse belang werd in 1667 gediend door Hiëronymus van Beverningh, nu vertolkt door Pieter Hekstra. Deze in Gouda geboren heer werd afgevaardigd door raadspensionaris Johan de Witt. Op De Nassau staat De Witt echter beter bekend als Sander de Bruin. Lukas van Dongen droeg ter ere van de Vrede van Breda het gedicht voor dat gebeiteld in steen te vinden is op het Kasteelplein

Staand naast de officiële staatsieportretten, verzorgd door Hanneke Adelaar, doken zij voor een vol auditorium in het wel en wee van de vredesperikelen. Zij boden de leden van De Oranjeboom een fraai en vooral levendig kijkje in de diplomatie van de zeventiende eeuw. Hiervoor hadden ze bronnen uit 1667 geraadpleegd en een kleine biografie, waarbij ze hulp hadden gekregen van Biaggio Hoefgeest uit tto-5. Een beschrijving van de panden waar de delegaties in 1667 in de Bredase binnenstad verbleven, maakte het beeld compleet.

Er was weliswaar geen Nassau aanwezig in 1667 maar 350 jaar later was de Vrede van Breda alsnog in goede Nassauhanden. En er is natuurlijk maar één man die daarvoor zorgde...Paul Lemmens. Dank daarvoor.

Extra foto's