Nieuwsflits

verkiezingsavond 2017

geplaatst op: 15-03-2017
Wietteelt moet gereguleerd worden, de brugperiode van een middelbare school moet langer duren, de studiefinanciering moet terugkomen, jongeren moeten makkelijker een vaste baan kunnen krijgen en ze moeten een maatschappelijke dienstplicht vervullen. Dit zijn de vijf stellingen die achtereenvolgens door politici van D’66 (Arend Meijer), de PvdA (Attje Kuiken), de SP ((Michiel van Nispen), de VVD (Thierry Aartsen) en het CDA (Bob Bergkamp) verdedigd werden.

Zij debatteerden tijdens de verkiezingsavond op 9 maart. De stellingen waren toegespitst op jongeren van wie er dit jaar 850.000 voor het eerst gaan stemmen. De Nassau organiseerde de avond in samenwerking met BNdeStem en de Gouden Cirkel. Als het aan onze bovenbouw ligt, wint D’66. Als tweede partij eindigde de VVD, daarna GroenLinks, vervolgens de PVV, als nummer 5 eindigde de Piratenpartij.

Naast een debat over de stellingen hielden de gastsprekers een pitch waarin ze de zaal probeerden te overtuigen op hun partij te stemmen. De aanwezigen konden vragen stellen of hun mening geven. En dat deden ze! Het werd helemaal duidelijk waarom ons debatteam de Brabantse voorrondes van het Lagerhuis won. Ze kunnen luisteren, vragen en doorvragen, scherp reageren en hun standpunt helder naar voren brengen.

Julie Külsen uit vwo-6 was fel toen ze met Bob Bergkamp van het CDA in gesprek ging. Hij is voor de maatschappelijke dienstplicht. Zij vond zijn argumenten zwak, maar vooral hoe hij het in de praktijk denkt te realiseren. Het lijkt of Bergkamp jongeren die vrijwilligerswerk doen, vrij wil stellen. Als vrijwilligerswerk telt, blijft het vaag wat daaronder valt en hoe dat geregistreerd gaat worden.

De politici deden hun woordje, maar de interactie met de zaal maakte deze avond spannend. Na afloop was er de mogelijkheid onder het genot van een drankje en een hapje door te praten. Ook hadden de verschillende partijen informatiestands en werd er campagne gevoerd.

Nog spannender wordt het 15 maart. Heel Nederland lijkt te zweven.

Extra foto's