Nieuwsflits

Verkiezingsjaar te midden van internationale onzekerheden

geplaatst op: 10-03-2017
Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste van de wereld. Nederland staat hoog in de lijst van rijkste landen. Nederland kent de beste handelsstromen. De jeugdwerkloosheid is laag. We zijn absoluut rijk. ‘Wil je het goede behouden, dan moet je soms toch zaken aanpassen. Het klinkt paradoxaal. maar het is echt zo’, stelt prof. dr. Barbara Baarsma in haar academielezing ‘Verkiezingsjaar te midden van internationale onzekerheden’. Zij was op donderdag 23 februari te gast op De Nassau.. Zij is hoogleraar Marktwerking en Mededingingseconomie van de Universiteit van Amsterdam, werkzaam bij de Rabobank en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad.

In de middag ging Baarsma in gesprek met onze mavoleerlingen. Die voorwaarde stelde ze toen ze voor de Academielezing gevraagd werd. Ze leidde de leerlingen door ingewikkelde getallenreeksen en tabellen. Ze drong aan op eigen verantwoordelijkheid. ‘Kijk naar je kansen op de arbeidsmarkt, laat je goed informeren en wees niet bang voor veranderingen, maar wees goed voorbereid’, zo stelde ze. Aan het eind van het gesprek met de leerlingen werden er natuurlijk selfies gemaakt: me en Barbara Baarsma.

’s Avonds ging prof. dr. Baarsma in op de economische situatie van Nederland. Ze besprak drie belangrijke thema’s die het volgende kabinet móet oppakken: voorbij de balansrecessie, de modernisering van de arbeidsmarkt en de investering in productiviteit. Verder vindt ze dat fiscale voordelen en zorgkosten beteugeld moeten worden.

‘Mijn passies zijn kennis en feiten’, gooit Baarsma er terloops tussendoor. Met een enorme voortvarendheid stelt ze voor de arbeidsmarkt in vijf stappen te moderniseren: schaf tijdelijke contracten af, ga kennisveroudering tegen, verlaag doorgeschoten kosten voor werkgevers, schaf de zelfstandigenaftrek af en verlaag voor ondernemers de bruto kosten om mensen aan te nemen.

Uit de reacties van het publiek bleek dat er nog veel stof tot praten was. Gedreven en met kennis van zaken beantwoordde professor Baarsma de vragen. Ze bewees wat Aristoteles al zei: ‘Het enige betrouwbare kenmerk van grondige kennis is het vermogen van te onderwijzen’.

Extra foto's