Nieuwsflits

Petrus en Paulus in het oude Rome

geplaatst op: 25-01-2017
Over twee weken gaat vwo-5 met absolute zekerheid naar Rome, maar waren Petrus en Paulus er 2000 jaar geleden ook? Die vraag stond centraal op dinsdagavond 24 januari tijdens een gastcollege van Fik Meijer.

Of het nou waar is of niet, de verhalen over deze twee magische figuren zijn in elk geval de moeite waard. En vertellen kan Fik Meijer. Weer deed hij het zonder concessies te doen aan een zaal die niet zo ingevoerd is in de materie. Hij putte zich uit in voorbeelden om zijn verhaal te verduidelijken. Ook liet hij met een powerpoint zien wat vwo-5 straks onder leiding van Paul Lemmens gaat bezoeken.

'Petrus en Paulus,' stelde hij, ' hebben een compleet andere achtergrond, hoewel beiden leefden ten tijde van het Romeinse Rijk.' Petrus was een jood en Paulus had als achtergrond het zuidoosten van Turkije. Petrus was een door Jezus gekozen leerling en Paulus transformeerde van een vervolger van Jezus in een volgeling. Beiden kwamen door hun geloofsovertuiging in conflict met de Romeinen. Petrus verdween compleet uit beeld, maar Paulus kon zich als Romeins staatsburger beroepen op de keizer. Hij kreeg het zoals hij het hebben wilde: hij werd naar de keizer gestuurd voor een oordeel, dus naar Rome.

Van Paulus is het zeker dat hij te voet in Rome is aangekomen en onthaald werd op de Via Appia. Over Petrus dook in 180 na christus een geschrift op: de Handelingen van Petrus. Dan lijkt ook hij daar te zijn geweest. Het is een interessante, maar haast ondoenlijke speurtocht naar de feiten omtrent zowel Petrus als Paulus, want de verhalen waren net zo waar als de historie.

Wel is het duidelijk dat de kerk succesvol het verleden naar haar hand heeft weten te zetten. Het is de christenen in Rome lange tijd niet makkelijk gemaakt, maar met keizer Constantijn werd het katholicisme staatsgodsdienst en is er meer grip te krijgen op de feiten. Straks zien onze leerlingen de Sint-Pieter, de Sint-Paulus buiten de muren, de Sint-Jan van Lateranen en de basiliek van Maria de Meerdere en snappen zij waarom die enigszins excentrisch liggen. Ook snappen zij dat de 'nieuwere' kerken meer in het centrum kwamen te liggen, zien ze op de Via Appia de Quo Vadis waar Petrus en Jezus elkaar ontmoet zouden hebben. Snappen ze het belang van de San Sebastiano en kunnen ze de schildering duiden in de Quattro Coronati. Ook zal geen leerling verbaasd zijn dat paus Franciscus in 2013 in een kistje de botten van Petrus toonde in de volle overtuiging dat Petrus in Rome is geweest en onder de Sint-Pieter ligt begraven. Waar hun geheugen het laat afweten, zal Paul Lemmens het wel opfrissen.

Natuurlijk staat het keizerlijke Rome op het programma en ook de Renaissance is onvermijdelijk, maar het begrip voor de ontwikkelingen binnen het katholieke Rome zal dankzij Fik Meijers introotje groot zijn.

De achterblijvers op De Nassau zijn jaloers op wat vwo-5 te wachten staat. Wij wensen de leerlingen en hun begeleiders een mooie week toe.

Extra foto's