Nieuwsflits

Een VIP-excursie

geplaatst op: 22-11-2016
Soms val je als leerling met je neus in de boter en ik bij toeval ook. Vorige week kreeg ik een last minute verzoek om in te vallen als begeleider bij een excursie voor havo-5 leerlingen met kunst in hun pakket. Lesuitval is vervelend, maar ‘iemand moet het doen’ en ik had die dag minder lessen dan veel collega’s.
Van het programma had ik geen idee. Met een ‘open mind’ stapte ik dus in de bus, die ons naar het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam bracht. Op zich al mooi, maar het bleek geen ‘gewoon’ museumbezoek te zijn. Eenmaal per jaar werkt het Boymans samen met musici van het Rotterdams Filharmonisch Orkest. Onze docent kunst, Aline Rijploeg, had al lang tevoren op deze buitenkans ingetekend. Twee groepjes professionele musici, een strijkkwartet en een viertal koperblazers, speelden in het museum speciaal voor ons stukken die zij hadden uitgekozen bij bepaalde schilderijen. Soms lieten ze leerlingen kiezen welk schilderij zij het best bij de muziek vonden passen. Een museumdocent gaf deskundige toelichting en er ontstond een gesprek met de leerlingen over de relatie tussen beeld en geluid. Een les op topniveau in een ontspannen sfeer.
Maar daarmee was de koek nog niet op. ’s Middags stond er een bezoek aan het Scapino Ballet op het programma. De leerlingen kregen een masterclass van een zeer gedreven dansleraar, die in anderhalf uur interactief een spannende choreografie bedacht, waar onze leerlingen toegewijd aan deelnamen. Muziek, beeld en dans, aangeboden door echte vaklui: het was een VIP-dag!
Daniel van Domburg

Extra foto's