Nieuwsflits

Een duurzame Nassau

geplaatst op: 11-10-2016
De tiende van de tiende is de dag van de duurzaamheid. Logisch dus dat deze datum gekozen is voor de opening van de duurzame Nassau. 920 zonnepanelen staan op ons dak en vanaf 10 oktober 2016 leveren zij De Nassau een groot deel van de energie die nodig is. In een vol auditorium was al vroeg op de maandagochtend een enthousiaste rector aan het woord, die het grote belang van duurzaamheid onderstreepte. Het publiek bestond uit leerlingen van de bovenbouw, collega schoolleiders, een afvaardiging van Building Breda en twee wethouders.

Ons met zonnepanelen bedekte dak is het eerste in het project waarbij op alle middelbare scholen in Breda duurzame daken geplaatst worden. Het is een initiatief van Building Breda, het unieke samenwerkingsverband tussen de Bredase middelbare scholen dat landelijk de aandacht trekt. Het project is genomineerd voor Duurzame Duimen 2016 en we hopen te winnen.

Hoewel er in de laatste decennia van de vorige eeuw nog lacherig werd gedaan over duurzaamheid, is er geen partij meer die het belang ervan wegsmaalt. Toch vertelde de wethouder van duurzaamheid, Paul de Beer, dat in Breda minder dan vijf procent van de energie komt van alternatieve bronnen. Hij juicht het daarom toe dat De Nassau voor zonnepanelen gaat. Onze huidige stroomkosten zijn 40.000 euro per jaar, de verwachte netto-opbrengst is 15.000 per jaar.

Op een scherm in de aula kunnen we dagelijks volgen of de verwachtingen uitkomen. Miriam Haagh, de wethouder van onderwijs, uitte haar enthousiasme over het feit dat duurzaamheid een item wordt in het onderwijs op De Nassau. Enkele leerlingen vertelden op welke manier zij in hun profielwerkstukken aan dit onderwerp aandacht geven. Drie van hen, Remko, Stijn en Daan, gaan voor natuurkunde onderzoeken of de panelen opleveren wat beloofd is. Ze dreigen al voorzichtig dat de leverancier zware gesprekken wachten als het anders mocht zijn. Twee meiden, Puck en Pleun, gaan voor maatschappijwetenschappen onderzoeken wat de politieke partijen aan duurzaamheid willen doen en wat de beste duurzaamheidscoalitie is na de verkiezingen van maart 2017. Ten slotte bekijken Mohammed en Niels hoe het taalgebruik over duurzaamheid tussen 2000 en 20016 is veranderd. Hiervoor duiken ze in De Telegraaf, De Volkskrant en partijprogramma's. De wethouder vroeg hun haar op de hoogte te stellen van hun bevindingen.

Op het schoolplein waren alle leerlingen verzameld toen wethouders en leerlingen de zonnepanelen activeerden door de stekker erin te steken. Het snoer van de stekker werd groen en twee groene plastic mannen kwamen tot leven op het dak van De Nassau. Ze kunnen blijven dansen door........ onze nieuwe energiebron.

Extra foto's