Nieuwsflits

Afsluiting Nassau Academiejaar: onderzoek en creativiteit

geplaatst op: 12-06-2016
Wat maakt een school goed? Veel nieuwe leerlingen en mooie examenresultaten. En wat maakt een school bijzonder? De extra’s die er voor en door leerlingen gedaan worden. Dat was op donderdag 9 juni te zien en te horen in het auditorium van De Nassau tijdens de vierde academieavond, waarop de vwo’ers hun resultaten van de minors over het voetlicht brachten voor elkaar, hun ouders en docenten.

De Nassau Academie, een verrijkend programma voor klas 1 tot en met 5, staat vanaf begin dit jaar onder de bezielende leiding van Arjette Eijlders, die deze avond dan ook goed had georganiseerd en hem professioneel aan elkaar praatte.

De eerste presentatie was die van de minor “ Helden” waarin de eersteklassers de tophockeyers Teun Beins en Thijmen Molenaar interviewden over hun keuzes en prestaties. De leerlingen hadden van niemand minder dan Joep Schreuder (NOS- sportjournalist) interviewtechnieken geleerd en ontlokten deze avond een paar bijzondere uitspraken van twee imponerende jongens die in het Nederlands Jeugdelftal spelen: “Ik moest van mijn moeder op hockey in plaats van voetbal. Trainen moest en wedstrijden spelen dat is pas echt leuk.”

Daarna volgde de presentatie van “Me my selfie and I “. In deze minor gingen de leerlingen op bezoek bij kunstenaar Felix van Breugel en analyseerden zichzelf via een reeks stromingen in de filosofie en de kunst. Zelfportretten op romantische, kubistische en expressionistische wijze en combinaties van woord en beeld waren het prachtige resultaat. Hier was een van de conclusies: “Het ideale Ik bestaat niet”.

Bij de presentatie van de minor “CSI Breda” kon de zaal moeilijk stil blijven. Niet alleen verschenen er leerlingen in toga en witte jas op het toneel, ook werden er foto’s geprojecteerd van medeleerlingen die serieus aan het werk waren om DNA te analyseren en stoffen te traceren op kleding. De rechtsgang en alles wat daarbij hoort, legde de plaatsvervangend Officier van Justitie (uit klas 1) ook nog even zonder haperen uit.

De “Cheeseburger 2.0” deed vervolgens het publiek watertanden. Na een grondige ontleding van een standaardburger, waarin alle , vooral slechte, voedingsstoffen waren gemeten, maakten de deelnemers van deze minor een gezónde cheeseburger. Ook toonde deze minor aan dat Zuid-
Holland de grootste MC-Dichtheid heeft. En zelfs het aantal meters tussen vestigingen van de grootste hamburgerketen is nu bekend.

En dan waren de hogere klassen aan de beurt. De minor “Van boek tot witte doek” leverde in vwo 3 een intrigerende trailer op voor een bijzonder boek over een leerling die het indianenreservaat verruilt voor een blanke school. In de tweede klas lieten een docent lichamelijke opvoeding en een docente wiskunde leerlingen snelheid, kracht en hoeken meten bij de sprint en het kogelstoten. De leerlingen moesten zelf hun onderzoek opzetten. Bijzonder was dat ze ook in Den Bosch een kijkje bij topturners als Epke Zonderland mochten nemen en daar de wetenschappelijk begeleiding van professionele sporters in de praktijk zagen: “Physics of Speed”.

De culturele minors voor de bovenbouw die de (huidige) vierdeklassers deze avond toonden waren “Medea, mieters moordwijf” en “Grease” . Een videoregistratie van indrukwekkend toneel gebaseerd op een klassieke tragedie, gevolgd door een stukje van een musical met door de leerlingen bedachte choreografie en kleding, geheel in de stijl van de sixties. De laatste groep kreeg de handen van het publiek op elkaar.

Uiteraard gooiden alle deelnemers hun graduation cap fanatiek de lucht in nadat ze op het podium van directeur Jan Pieter de Pender het certificaat kregen voor deelname aan drie minors in dit jaar. Hij bedankte ook de docenten die hen in bijzondere combinaties begeleidden. De leerlingen hebben zich dit jaar zeker extra gevormd dankzij de bijzondere uitdagingen van de Nassau Academie.

Extra foto's