Nieuwsflits

Slotavond van het derde jaar Nassau Academie

geplaatst op: 30-06-2015
Alle eersteklassers en leerlingen van twee tot en met vijf vwo sloten op 18 juni het derde jaar van de Nassauacademie af. Met de grootste vanzelfsprekendheid namen leerlingen de microfoon in de hand en lieten met een praatje, een toneelstuk, een presentatie, een test of een lied zien wat ze in de minors hebben gedaan.

Margreet Goezinne, de leading lady van de Nassauacademie, heette ouders, grootouders en leerlingen hartelijk welkom waarna de echte opening was voor Bregje uit vwo-4. Zij zong a capella een door haar geschreven protestlied dat ze had gemaakt bij de minor 'Maatschappijkritiek door popmuziek'. Een doodstille zaal, een prachtige stem en een lied over een klein meisje in Syrië dat de ellende van de oorlog op haar bordje krijgt. Itai uit vwo-4 vertelde over de minor 'Scalpel & kanon' en bedankte de docenten Lemmens en Milikan, die lieten zien hoe oorlogsvoering aanzette tot allerlei ontwikkelingen op medisch gebied.

Onbedoeld grappig waren Junior en Sander, eersteklassers, in hun bijdrage vanwege hun laconieke commentaar bij de plaatjes die ze lieten zien van de minor 'Het geheim van de piramides'. Dat er een gelukkig samengaan van de vakken filosofie en kunst was, bewezen andere eersteklassers, die iets vertelden over de minor 'Me, my selfie and I'. Marc Feringa en Hanneke Adelaar lieten leerlingen naar zichzelf kijken. Er vlogen heel veel selfies voorbij, van onze leerlingen en van kunstenaars, maar niet een was er gemaakt met een mobieltje. De allereerste selfie met een camera dateert van 1839, en onvoorstelbaar is haast dat de fotograaf die zichzelf vastlegde zeker een kwartier stil heeft moeten staan. Maar ook Rembrandt en vele andere kunstenaars hebben zichzelf al geportretteerd met verf op doek. Onze leerlingen hebben naar zichzelf gekeken en met woorden en beelden een selfie gemaakt. Megan was erg onder de indruk van kunstenaar Felix van Breugel die aan de manier van tekenen van een leerling zag dat die ook viool moest spelen. 'Ik weet niet hoeveel ervaring je daarvoor nodig hebt, maar ik vond het wel heel ervaren', zei ze.

De presentatie van de minor 'Physics of speed' gaf een beeld van hoe leerlingen uit vwo-2 zich bezig hebben gehouden met topsport. Zij gaven aan hoe belangrijk de details zijn, als je op het hoogste niveau wil winnen. Van twee andere minors voor de derde klassen acteerden leerlingen op het podium of al eerder voor een trailer. De deelnemers zetten tekst om in beeld of acteerwerk. Het boek 'The absolutely true diary of a part time Indian' vormde het uitgangspunt voor de trailer. Bij de minor 'Medea, mythers moordwijf' is van de Medea een toneelstuk gemaakt. Op woensdag 24 juni wordt om 16.00 uur in het auditorium het hele stuk opgevoerd.

Het slot was voor vwo-5. De titel van hun minor, 'Doktertje spelen in het kwadraat', heeft al wat stof doen opwaaien, maar het ging gewoon om iets wetenschappelijks: onderzoek naar medicijnen stond centraal.

Extra foto's