Nieuwsflits

Burgemeester Depla op De Nassau

geplaatst op: 02-05-2015
De kersverse burgemeester van Breda, Paul Depla, bezocht op woensdag 22 april onze school. De gemeenteraadsfracties laten hem kennismaken met Breda en D66 had De Nassau uitgekozen om iets van het onderwijs te laten zien.


Iedereen weet dat je niet om kunst, cultuur en onderwijs heen kan, als D66 bij iets is betrokken. En dan kan je ook niet om De Nassau heen. De huidige en toekomstige rector ontvingen de burgemeester en de fractieleden. Zij gaven een inleiding over het onderwijs in Breda en op De Nassau en stonden stil bij de speerpunten van onze school: de tablets, de Nassau Academie en Nassau Select.


Hanneke Adelaar en Yonne de Ridder, twee docenten die betrokken zijn bij kunstprojecten, vertelden over de manier waarop kunst wordt verweven in de leeromgeving op de Nassau. Naast de lessen zijn er de CKV-projecten, de kunstmuur en de tegelwand. Verder heeft de school contacten met culturele instellingen en Bredase kunstenaars. Niet alleen het product doet ertoe, ook het proces: het sleutelwoord is creativiteit. Klas B1D liet zien wat zij tijdens het project 'Gedicht in zicht' hadden gedaan: de voordracht van hun keuzegedicht 'Boekje open' van Ted van Lieshout en de poster die ze hadden gemaakt.


Felix van Breugel, we mogen hem wel de huiskunstenaar van De Nassau noemen, is betrokken bij al onze cultuurprojecten en er is werk van hem te zien op de PK. Hij vroeg of wij wisten hoe lang een mens gemiddeld naar een kunstwerk kijkt. Dat blijkt maar drie seconden te zijn. Na drie seconden moest de burgemeester het beeld beschrijven dat hij gezien had. Het laat zich raden dat hij niet méér kon opnoemen dan wat vage dingen. Rustig kijken, het lijkt haaks te staan op de ontwikkelingen in een maatschappij die haastig en vluchtig is.'Maar,'zei Van Breugel,'kijken is leuk! Wie intensief leert kijken, ontdekt dat het werkt als een pretvermenigvuldiger.'
Paul Depla is een goed luisteraar en toonde zich betrokken. Dat klonk door in zijn vragen die getuigden van aandacht, oprechte belangstelling en kennis van wat er leeft in het onderwijs.

Extra foto's