Nieuwsflits

Dromen over Rome

geplaatst op: 16-03-2015
Vwo-5 is al weer terug van de droomreis van elke leerling: een week Rome. Het Colosseum kwam daar voor de leerlingen en hun begeleiders tot leven door de verhalen van Paul Lemmens over de gevechten die er werden gehouden tussen de gladiatoren en allerlei wilde dieren.

De Romeinen waren er gek op, maar de gevechten konden niet tippen aan de paardenrennen. Wie met de paarden uit de voeten kon, had een status die te vergelijken is met die van onze topvoetballers en de Nassau‘ers zagen de restanten van die renbaan, het Circo Massimo. Ze liepen over het Forum Romanum, het politieke hart van de oude stad. De triomfbogen getuigen nog steeds van de overwinningen van verschillende keizers.

En iedereen die dacht dat een kerk saai was, laat staan meer dan tien, weet na deze Romereis beter. Er zijn kerken gebouwd in oude Romeinse thermen, er zijn arme en rijke kerken, er zijn pauselijke kerken, er zijn kerken gewijd aan Maria. Er zijn kerken gebouwd op andere kerken, waarnaar je zelfs kan afdalen. Er zijn kerken waar geen zuil lijkt op een andere, omdat ze niet speciaal voor die kerk zijn gemaakt, maar gestolen zijn van heidense bouwwerken, bijvoorbeeld van tempels van het Forum Romanum.

Geen wandeling werd saai, want hij liep steevast van het heerlijkste ijs langs de mooiste gebouwen naar de lekkerste pizza en pasta. In het park Villa Borghese werd genoten van Galleria Borghese en aan de oever van de Tiber werd gepauzeerd aan de voet van de Engelenburcht. De lunch bestond uit stokbrood, salami, tomaat, kaas en fruit van de dichtstbijzijnde supermarkt en de voorjaarszon maakte lui.

Uitgaan kon in Trastevere, eten in restaurantjes in de buurt van het hotel, maar ook op het Campo de’ Fiori en bij het Colosseum. Het werd besloten met op zaterdag een waanzinnig uitzicht vanaf de top van de Engelenburcht, vanwaar alles te zien was wat de afgelopen week bezocht was: dichtbij het Vaticaan met de Pasetto, de vluchtweg naar de burcht, verder weg het Vittorianeo (de suikertaart), het Colloseum, het Pantheon en alle kerken.

Waar Paul Lemmens de laatste dagen stil was, vertelden Meike, Jean en Julia over het Pantheon, de Santa Maria sopra Minerva en de Santa Maria degli Angeli e Marteri. Ze hielden daar hun KCV schoolexamenpresentaties en stonden letterlijk in hun beeldmateriaal.