Nieuwsflits

Heel De Nassau kijkt sterren

geplaatst op: 27-01-2015
In de academielezing op 12 februari aanstaande beschrijft Govert Schilling de speurtocht naar buitenaards leven, vanaf de eerste hypothesen uit de klassieke oudheid tot de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het astronomisch onderzoek. Hij schetst een fascinerend beeld van de plaats van aarde en mens in ruimte en tijd.

De aarde is een kleine planeet in een groot universum. De zon is slechts een van de miljarden sterren in ons Melkwegstelsel en onze Melkweg is een van de miljarden sterrenstelsels in het heelal. Hoe uniek is onze aarde? Kan er ook op andere plaatsen in het heelal leven zijn ontstaan? En als er elders ook leven is, hoe komen we daar dan achter? Het zijn vragen die de mensheid al eeuwenlang bezighouden. Sinds 1995 zijn er al vele honderden ‘exoplaneten’ gevonden. Daar zitten ook planeten tussen die als twee druppels water op de aarde lijken. Zou daar ook leven kunnen zijn ontstaan? En zo ja, hoe heeft zich dat dan ontwikkeld?

Govert Schilling (1956) is sterrenkundejournalist. Hij is bekend van tv met zijn eigen programma Heel Nederland kijkt sterren en zijn vaste bijdragen aan DWDD en hij schrijft onder andere voor De Volkskrant, Intermediair en New Scientist. Daarnaast publiceerde hij rond de dertig boeken over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, waaronder De Kosmos in een notendop en Wat was er voor de oerknal?. In 2002 ontving hij de Eureka-oeuvreprijs voor zijn werk op het gebied van de popularisering van kennis en wetenschap.

Gezien onze ervaringen met vorige academielezingen en de wetenschap dat we weer een bijzondere spreker hebben, verwachten we dat het een drukke avond wordt. We hebben een maximumcapaciteit van 285 zitplaatsen in ons auditorium.

De academieavond in het auditorium van De Nassau aan de De la Reijweg 136 begint op 20.00 uur. Het gebouw is vanaf 19.30 uur toegankelijk voor bezoekers die zich via de website hebben aangemeld.

Ga voor aanmelding naar www.nassau-academie.nl.