Nieuwsflits

Hoe hoort het eigenlijk of Ferdinand Bagnato voedt De Nassau op

geplaatst op: 09-01-2015
De rector mag niet peddelen met mes en vork. Een smoking dragen we nooit vóór zonsondergang. Een lollige das kan echt niet. En nog veel meer leerden de leerlingen van 3 tot en met 6 vwo en hun docenten op de eerste Nassau Academiematinee over een voor ieder belangwekkend onderwerp, etiquette.

Ineke Adema en Iris Buntsma uit v5 leidden de lezing van onze historicus-dandy in met subtiel piano- en fluitspel. Margreet Goezinne was gelukkig weer voldoende hersteld om een groot deel van de organisatie te kunnen verzorgen. De spreker zelf verscheen in een witte smoking (sic!) met rood pochet en uiteraard geen houten, maar zelf geknoopte strik.

Ferdinand Bagnato hield een prachtig verhaal over de historie van de etiquette in West-Europa. Als zoon van een Italiaanse vader kan hij zich altijd verbazen over de boersheid van de Nederlander en diens weerzin tegen wellevendheid. De Nederlander was volgens Voltaire op zijn best een canard en op zijn slechtst canaille. Als historicus vindt Bagnato het interessant hoe regels en gewoontes zijn ontstaan in het verleden en hij vertelt daar gepassioneerd over.

Zo leidde hij ons van de oudheid tot onze eeuw langs begrippen als civilitas en courtoisie. De Victoriaanse gekte bij het laten vallen van een vork tijdens een formal dinner was al bijna cabaret, maar met de hilarisch buiging voor de Chinese zakenrelatie had de spreker de zaal plat. Tot in detail demonstreerde de etiquettemeester alle vormen van informele en formele begroetingen.

Over kleding kon onze eigen Jort Kelder ook een geschiedkundig verhaal kwijt. Van de Romeinse toga tot en met het rokkostuum, Ferdinand Bagnato besprak het allemaal en wat hij vertelde over tenue de ville en black tie werd weer getoond door Annemarie Dörr en Daan de Jongh (6v). Het pochet, de lange kousen en het strikken van de das, overal werd uitgebreid bij stilgestaan.

Tot slot werd het tafeldekken en de tafelschikking besproken en als klap op de vuurpijl was er een demonstratie van een koninklijk bezoek. De zaal rees als één man voor de spreker en zijn gast uit het huis van Oranje-Nassau!

Ferdinand was uiteraard zo wellevend om iedereen die een bijdrage had geleverd aan de middag uitvoerig te bedanken en nodigde het publiek uit voor een feestelijk hapje en een drankje in de aula. Niet onbelangrijk: er werd ook een boekje met etiquetteregels uitgereikt, waarin we nog eens kunnen opzoeken hoe het eigenlijk hoort.


Extra foto's