Nieuwsflits

Opening PK: de toekomst is nu

geplaatst op: 17-11-2014
De opening van de nieuwe PK is na die van de RW en die van de tegelwand de laatste in een serie openingen èn het einde van het bouwproces. De school is klaar voor de toekomst.

Rob Martinot kon niet meer precies zeggen hoeveel bouwfeesten er de afgelopen jaren zijn geweest, maar wel dat het weekend van 14 november het laatste feestweekend is. Er waren veel belangstellenden: de wethouder van onderwijs, de directie van Building Breda, de raad van toezicht, ouders, leerlingen en collega's.

De rector hield nog eens een lofzang op alle veranderingen: sommige ruimtes kregen hun oude glorie terug, andere zijn onherkenbaar veranderd. Om maar een greep te nemen uit alle voorbeelden: het fraaie boogplafond van de aula van de PK is in ere hersteld en de kelderverdieping is getransformeerd in een fitnessruimte en een studiezaal.

Het blijft indrukwekkend hoe in een korte periode twee gebouwen zijn aangepast aan de eisen van deze tijd. Wethouder Mirjam Haagh zei in haar toespraakje dat ze trots is op wat er in Breda gebeurt. Het Bredase onderwijs, dat kiest voor samenwerking in plaats van concurrentie, toont het ene na het andere gerenoveerde schoolgebouw aan de buitenwereld. De nieuwe gebouwen zijn een prachtig uitgangspunt voor onderwijs dat voorbereidt op later. Zij is ervan overtuigd dat de fitnessruimte niet alleen leerlingen uitdaagt, ook docenten worden geïnspireerd fit te zijn om hun lange werktaak te volbrengen. Verder is de nieuwe Nassau klaar voor tabletonderwijs.

Bij ons veranderingsproces zijn veel partijen betrokken geweest, mensen van binnen en buiten de school, professionals en amateurs. Een belangrijke bijdrage kwam van onze kunstsectie. Er is één man die iedereen bijeenbracht, maar hij blijft het liefst buiten de schijnwerpers. Rob Martinot had beloofd hem niet toe te spreken en aan die belofte heeft hij zich gehouden. Hanneke Adelaar had die belofte gelukkig niet gedaan. Zij zette hem in het zonnetje, die centrale figuur, die spin in het web. In een lange opmaat roemde ze zijn kwaliteiten: mensen bij elkaar brengen en verbinden, ambitieus zijn, keuzes durven maken, iedereen alert houden, inspireren, kritisch blijven en tot het laatste moment het overzicht houden. Met recht noemde zij hem een ware dirigent die alle afzonderlijke partijen harmonieus liet klinken in één groot gezamenlijk werk: Rien Kotylak. Applaus!

Extra foto's