Nieuwsflits

Voorproefje opening PK: de tegelwand van de leerlingen

geplaatst op: 11-11-2014
Een week voor de opening van de gerenoveerde PK stond op de feestelijke bijeenkomst van vrijdag 7 november een kunstwerk in wording centraal. Leerlingen maakten en maken het, het gaat over hun toekomst en die van Breda en pas in de toekomst krijgt het zijn definitieve vorm.

Rien Kotylak heette in zijn welkomstwoord iedereen welkom, speciaal de kunstenaars en onze wethouder van cultuur. Hij vertelde hoe De Nassau al vanaf zijn prille bestaan de waarde van kunst heeft onderkend. Vanaf de jaren vijftig is er een kunstcollectie opgebouwd die van onze school een inspirerende leeromgeving maakt.

Ter ere van de vernieuwde PK heeft de school van twee belangrijke Bredase kunstenaars werk aangekocht, van Felix van Breugel en Martin Peulen. Beiden waren aanwezig en vertelden graag over hun werk.

Maar er was vooral aandacht voor het werk van onze eigen leerlingen. En dat springt meteen in het oog, je hoeft er niet eens de school voor binnen te lopen. Kunstdocent Yonne de Ridder was en is de grote inspirator. Zij betrok Atelierbreda erbij en de Cultuurwinkel. Achteraf is eenvoudig na te vertellen welke stappen zijn genomen, maar de totstandkoming was een creatief proces dat zich niet zomaar laat navertellen.

Zij wilde iets met leerlingen en iets met klei. De school had een kleioven die al dertig jaar niet werd gebruikt. Loonde een renovatie van de oven? Het verleden weer klaar voor de toekomst? Maar hoe maak je één werk met heel veel handen en hoofden? Het proces mondde uit in een kunstwerk in de openbare ruimte, een tegelwand aan de voorkant van de PK, waarop 450 individuele leerlingen een eigen toekomstbeeld hebben vastgelegd op kleitabletten. Die zijn gebakken in een geavanceerde kleioven en geglazuurd om ze tegen weersinvloeden te beschermen.

De kracht van het werk is dat alle tabletten samen een beeld geven van wat de jeugd van nu verwacht van later.
Dat is wat ook de heer Akinci opmerkte. Hij was als wethouder van cultuur van Breda uitgenodigd en bedankte de leerlingen. Hij vindt de tegelwand een prachtig voorbeeld van waar het in het leven om gaat: creatief durven zijn, nadenken over de vraag waar je over tien jaar bent. Innovatie vindt alleen daar plaats waar mensen niet de gebaande paden kiezen en samenwerken aan de toekomst. Dat noemt de heer Akinci de waarde van de tegelwand: het is het verhaal van een generatie die aangeeft hoe zij en hun stad zich moeten ontwikkelen.

Een symbolisch slot vormden de ballonnen met kaartjes waarop ieder een toekomstwens kon schrijven. De kleuren van onze Nassau, rood, oranje en blauw, gingen de lucht in en volgden de spannende weg naar later.Extra foto's