Nieuwsflits

Leerzame lentorendag

geplaatst op: 14-10-2014
Twintig leerlingen van vwo en havo trokken afgelopen donderdag naar de Fontys Hogeschool in Tilburg voor de lentorendag. Zij kregen een hele dag les in het geven van les. De Nassauleerlingen zijn lentor geworden, omdat ze goed zijn in een vak en daarin bijles kunnen geven.

“Ik geef zelf bijles Duits,” zegt Mariska Jacobs uit vwo-6, “en het is heel leerzaam om tips te krijgen hoe je het best de lesstof kunt uitleggen.” Ook Francee Graven uit havo-4 is tevreden over de lentorendag. Ze vindt het heel leuk om bijles te geven en natuurlijk zijn de verdiensten mooi meegenomen.

De leerlingen leerden in een aantal workshops anderen te begeleiden. Aan de hand van voorbeelden bespraken ze praktische problemen. Wat doe je bijvoorbeeld als een leerling verliefd wordt op zijn of haar lentor? “Ja, dat is natuurlijk niet zo handig,” vertelt Marlinde van Twist uit havo-5. Zelf heeft ze dat gelukkig nooit meegemaakt, maar ze vindt het goed er eens over na te denken.

Na de lunch kregen de beginnende lentoren workshops van ervaren lentoren. Samen met docenten van scholen uit Brabant en Zeeland hadden ze workshops voorbereid over flipping the classroom, time management, probleemoplossend denken, creatief lesgeven, feedback geven en motiveren. In verschillende rondes werd aan de aspirant-lentoren uitgelegd hoe je leerlingen motiveert en hoe je op een creatieve manier lesstof overbrengt. Nard Schellekens uit vwo-4 is gek op 'flipping the classroom'. “Reuze handig," meent hij. "Je kunt leerlingen thuis van alles laten bekijken wat door leraren van scholen uit heel Nederland op Youtube is gezet."

Wil je ook lentor worden, meld je dan aan bij mevrouw Brosens (Havo) of de heer Achterberg (VWO).

Extra foto's