Nieuwsflits

De metaforen van de mentoren

geplaatst op: 08-07-2014
Op 7 juli ontvingen de geslaagde examenkandidaten van het vwo het diploma van hun mentoren. Iedere mentor hield in het bomvolle auditorium een toespraakje voor zijn leerlingen en het was opvallend hoe zij gebruik maakten van allerlei vormen van beeldspraak.

Zo vergeleek aardrijkskundedocent zijn leerlingen met steden en rivieren. Een andere mentor liet een leerzame documentaire over diamantslijpen zien en bekeek daarna iedere mentorleerling als een diamant en al zijn facetten. Bacchus en Flora waren de personificaties van de karakters van de mentorleerlingen van de docent kunstgeschiedenis. De leraar filosofie gebruikte op zijn beurt weer beelden van de leerlingen zelf, namelijk de foto’s van Facebook die soms onverwachte kanten van hun leven lieten zien.

Verder waren er de mooie anekdotes over de kleine misstappen van sommigen en de lof voor de doorzetters en uitblinkers. Leerlingen werden in het zonnetje gezet voor hun deelname aan de MR, NLV en
leerlingenraad. Bijzondere prestaties en projecten mochten ook niet onvermeld blijven, zoals het IB-diploma en het Bredase project Jeugd en Politiek.

Speciale aandacht was er voor Jasmin Palamar en niet alleen voor de vakken filosofie en Duits. Matthijs Buis zorgde ervoor dat we een film kregen te zien over het maken van de zilveren Erlenmeyer, want hij ontving deze voor zijn uitzonderlijke prestatie voor het vak scheikunde. Laura Kamp kreeg de Socrates Award als leerling met de beste eindlijst op het vwo.

Dik Rovers verraste allen met een fraaie toespraak namens de leerlingen waarin hij bijzonder mild terugkeek en de docenten bedankte voor hun steun.

De officiële bijeenkomst werd afgesloten met muziek van leerlingen van De Nassau, waarna er met een drankje nog lang werd nagepraat over de voorbije schooltijd, al dan niet aan de hand van het examenboek dat iedere kandidaat van de school had gekregen, en natuurlijk vooruitgeblikt op de toekomst van deze kersverse oud-leerlingen van De Nassau.

Extra foto's