Nieuwsflits

De kunst van geloven en ongelooflijk mooie kunst

geplaatst op: 03-04-2014
De rij van indrukwekkende sprekers op De Nassau wordt dit jaar afgesloten door niemand minder dan Joost Zwagerman die op 17 april, Witte Donderdag, van 14.30 tot 16.00 een lezing geeft over religie en kunst. In de traditie van het leerhuis denkt de school dan na over haar identiteit. Soms is er een spreker die het publiek vanuit zijn eigen perspectief laat reflecteren op zingeving. Deze keer is dat Zwagerman, bekend van zijn bestsellers Gimmick en Vals licht. Ook is hij een graag geziene gast bij DWDD, waar hij vertelt over schilder- en beeldhouwkunst.

Joost Zwagerman zal in de lezing ‘De kunst van geloven en ongelooflijk mooie kunst’ zijn licht laten schijnen over de relatie tussen kunst en religie. Kunst en religie hebben door de eeuwen heen een nauwe band gehad, maar tegenwoordig is die relatie niet meer zo vanzelfsprekend. Toch is er een verbinding. De etymologie van het Latijnse woord ‘religare’ leert ons dat religie ‘verbinding’ of ‘het aangaan van een band’ betekent. Religie legt de verbinding tussen de mens en ‘het hogere’. Dat 'hogere' kan zeer divers zijn en kan variëren van god of goden tot natuur, mysterie, schoonheid of het spirituele. Kunst als de verbeelding van ‘het hogere’, waarbij de kunstenaar poogt ‘het hogere’ uit te drukken in een beeld.

'Het hogere' heeft enkele ferme klappen gekregen van de wetenschap en de moderne mens heeft – volgens Nietzsche- zelfs god gedood en is daarmee zelf zingever van het bestaan geworden. Toch heeft men ook in onze tijd de behoefte aan een gemeenschappelijk kader.
Joost Zwagerman zal de verhalen vertellen rond een aantal kunstwerken en hun betekenis voor ons duiden. En wie Joost Zwagerman leest of hoort krijgt direct weer zin in …………… kunst.

Op deze middag in het auditorium van het gebouw aan de De la Reijweg 136 worden alle medewerkers van De Nassau verwacht. Ook ouders, leerlingen en andere geïnteresseerden kunnen de lezing bijwonen. Zij kunnen zich hier aanmelden.