Nieuwsflits

De Nassau kleurde paars

geplaatst op: 16-12-2013
Bron: BNDeStem 14 december. Door Iris van den Berg.

"Die lila broek mocht gisteren eindelijk uit de kast. Het was namelijk Paarse Vrijdag, dé dag tegen homofobie.


BREDA–Naast een pechdag, vrijdag de 13e, was het gisteren vooral een paarsdag. Vijfhonderd scholen in Nederland ‘vierden’ gisteren Paarse Vrijdag. Een dag die in het leven is geroepen om solidariteit te tonen met homo- en biseksuele jongeren door kleding te dragen waar de kleur paars in terugkomt.

Op De Nassau is Edwin van Pruijssen, docent Engels en ‘ervaringsdeskundige’, initiatiefnemer. Samen met een groepje leerlingen is hij degene die iedereen opgeroepen heeft om vrijdag paarsgekleed naar school te komen.

„Het is en blijft belangrijk dat er aandacht is voor homofilie. De Nassau was al een vrij tolerante school, maar ik heb het idee dat de school iedere dag nóg iets toleranter wordt door projecten als deze. Wij houden ons nu al vier jaar bezig met Paarse Vrijdag, maar dit is de eerste keer dat we er zo veel aandacht aan besteden.”

Iris (13) is een van de leerlingen die zich inzet om van deze dag een succes te maken. Zij vindt het belangrijk dat iedereen geaccepteerd wordt zoals hij is. Iris meldde zich als eerste leerling aan voor het groepje en heeft een speciale poster voor het thema ontworpen. „Ik heb mijn medeleerlingen deze week door de intercom opgeroepen om vandaag paarse kleding aan te trekken. Het is belangrijk om hieraan mee te doen omdat je zo laat zien dat iedereen op school gewaardeerd wordt om wie hij of zij is.” Van Pruijssen beaamt dit. „Ik wil leerlingen laten zien dat het niet uit maakt wat iemand is, maar hoe iemand is. Of je nu homo, lesbisch, biseksueel of ‘straight’ bent maakt helemaal niets uit. Je gaat met iemand om omdat je diegene als persoon leuk vindt, en niet vanwege de geaardheid. Dit is een les die ik mijn leerlingen voor! nu en voor later mee wil geven.”

Coming out, oftewel het ‘uit de kast komen’, was een belangrijk onderwerp in de aanloop naar Paarse Vrijdag. „Zo hebben we een filmpje laten zien van een jongen die dezelfde leeftijd heeft als mijn leerlingen, waarin hij zijn ‘coming out’ bekendmaakt. Zulke dingen maken veel indruk op kinderen.”

De Nassau blijft zich de komende jaren voor Paarse Vrijdag in zetten."