Nassau Nieuws

Oktober 2017

Op onze school zijn leerlingen en collega's voortdurend bezig met onderwijs, sfeervol en succesvol onderwijs, actueel en relevant. Via deze nieuwsbrief informeren wij u graag periodiek over belangrijke ontwikkelingen.

De Nassau vereeuwigd in het Stadsarchief
Het Stadsarchief Breda verzamelt met het Oral History Project verhalen over wonen, werken en leven in Breda. Leerlingen en collega’s vertellen op de BuurtBank over De Nassau. Zij geven een beeld van datgene wat onze school in 2017 typeert. U kunt het zien op
https://stadsarchief.breda.nl/verdieping/oral-history-project/buurtbank

Migratie naar Windows 10
De Nassau stapt over op het besturingssysteem Windows 10. Alle schoolcomputers en tablets gaan hier gebruik van maken. Windows 10 werkt sneller en is gebruiksvriendelijker dan het vorige systeem. De nieuwe opzet heeft verschillende voordelen. Zo is er meer controle over wat er op de tablet geïnstalleerd kan worden en kon een eigen appstore gemaakt worden. Via deze store worden de educatieve apps met de leerlingen gedeeld.
Op het moment is de migratie naar Windows 10 in volle gang. Klas voor klas leveren de leerlingen van leerjaar een, twee en drie hun tablet in. Binnen een dag wordt het systeem geïnstalleerd. De volgende dag krijgen de leerlingen hun tablet terug en geeft de afdeling ICT een klassikale toelichting op de werking van het systeem en het omgaan met de tablet.
Vorige week is het proces afgerond. Meer dan 1100 devices zijn voorzien van de juiste instellingen. Mocht u vragen hebben over Windows10, de tablet of andere ICT zaken, dan kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Eventuele vragen over Magister kunnen worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Digitaal lesmateriaal
Aan het begin van het schooljaar hebben zich problemen voorgedaan met het activeren en toegankelijk maken van enkele digitale leermiddelen. Dit valt te verklaren uit de nieuwe standaard die uitgevers het afgelopen jaar hebben ontwikkeld voor de levering van digitaal materiaal in het voortgezet onderwijs. Doel van deze standaard is de privacy van gebruikers beter te garanderen. De (digitale) koppeling tussen school, Magister en uitgever verliep in sommige gevallen niet goed.
Door deze problemen hebben docenten in de afgelopen weken vaker aan leerlingen gevraagd hun boeken mee naar school te nemen. Hierdoor konden de geplande lessen doorgaan, maar waren de schooltassen soms veel te zwaar. De Nassau werkt samen met de uitgevers aan een oplossing. Wij verzoeken u problemen aan ons door te geven. Dit kunt u doen aan onze tabletcoördinator Erik Marcus: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het streven is op zo kort mogelijke termijn volledig digitaal te werken en slechts incidenteel gebruik te maken van het boek.

Nassau Academie mavo
De een maakt gezonde frieten met zelfgemaakte mayo, heerlijke energierepen en smakelijke smoothies barstensvol fruit. De ander ontwikkelt zich sportief en leert een gezonde leefstijl. Ondertussen wordt er in een lokaal gebulderd van het lachen. Leerlingen gaan de vloer op, acteren voor de camera of manifesteren zich als cabaretier.
Weer anderen ontwerpen een nieuw monument in de stad of ontwikkelen als modeontwerper hun eigen kledinglijn.
Na de herfstvakantie gaan de minors in mavo-2 weer van start. Voor meer info kunt u terecht bij Yonne de Ridder via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nassau Academie havo
De Nassau en Avans hebben de samenwerking uitgebreid. Onze leerlingen kunnen ook dit schooljaar een verrijkend programma volgen bij Avans Hogeschool. Er doen nu nog meer academies mee dan voorheen. Leerlingen uit havo-5 met het profiel Economie & Maatschappij die een verrijkend programma willen volgen, gingen vanaf half september aan de slag bij Avans Hogeschool. Met dit programma van de Nassau Academie krijgen zij de kans om zich grondig voor te bereiden op een hbo-opleiding. Docenten van Avans gaven op donderdag 31 augustus bij De Nassau een introductie van het speciaal samengestelde programma. De leerlingen mochten zich vervolgens aanmelden voor het programma dat zes bijeenkomsten telt. Op deze manier kunnen zij laagdrempelig de mogelijkheden bekijken van verschillende hbo-opleidingen waaronder Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie, Accountancy, HRM, Commerciële Economie, Small Business en Retail Management en International Business and Management Studies. Twee bijeenkomsten zijn dan ook Engelstalig. Na afloop van de collegereeks ontvangen zij tijdens een feestelijke avond een certificaat als bewijs van deelname. De aftrap van de collegereeks voor de leerlingen met een natuurprofielen volgt nog.
Heeft u een idee voor de Nassau Academie in havo-5, neemt u dan contact op met Judith van der Bunt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nassau Academie vwo
In vwo-5 zijn we gestart met de minors. Dit jaar is er de nieuwe minor Spraakmakend, filosoferen over moderne kunst. In deze minor worden de verschillende opvattingen over kunst besproken. Wat is kunst eigenlijk? Waar dient kunst voor? Dat zijn vragen die in de lessen worden gebruikt om de moderne kunst te begrijpen. Niet alleen de geschiedenis van de moderne kunst komt aan de orde, ook wordt er geleerd hoe je grote kunstwerken kunt onderzoeken, begrijpen en uitleggen. Theorie en praktijk komen samen. Het is denken en doen, kijken en benoemen. De minor wordt afgesloten met een bezoek aan De Pont, het museum voor moderne kunst in Tilburg.
Leerlingen uit vwo-5 kunnen ook kiezen voor de digitale minor Maak je eigen taal! Hier wordt van alles geleerd over communicatie, taaleigenschappen en (kunst)talen.
De derde minor die dit jaar startte, is What’s in a brain? Deze minor gaat over het brein, dat zich ontwikkelt tot een complex, zelforganiserend systeem. Een populair onderwerp. Hoe werkt het brein? Welke invloed heeft de omgeving op ons brein? Wat is de samenhang tussen ons brein en ons karakter? De hersenen worden tijdens een practicum ook anatomisch bekeken.
De coördinatoren Nassau Academie voor ons vwo zijn Arjette Eijlders ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) en Jan Pieter de Pender ( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ).


Tweetalig onderwijs
Vrijdag 22 september namen de leerlingen van tto-4 en de oud-leerlingen van tto-6 hun certificaten in ontvangst. Leerlingen die drie jaar tto-onderwijs hebben gevolgd kregen een juniorcertificaat, en zij die dit zes jaar deden kregen een seniorcertificaat. De voormalige leerlingen van tto-6 kregen ook hun IB-certificaat.
Tweetalig onderwijs bestaat 25 jaar. Op meer dan 130 scholen in Nederland wordt deze vorm van verrijking aangeboden. Hiermee is tto de meest succesvolle toevoeging aan het reguliere onderwijs. Na 25 jaar is tto toe aan een kritische zelfreflectie, die plaatsvindt onder de werktitel tto 2.0 - tto in 3D. Ongetwijfeld gaan we een interessante tijd tegemoet, waarin het tweetalig onderwijs volledig wordt aangepast aan de moderne tijd. Digitale leermiddelen en online resources worden geïntegreerd in CLIL-onderwijs en tweetalige omgevingen op scholen.
Deze vernieuwde vorm van tweetalig onderwijs past uitstekend bij de vergevorderde digitale wereld op De Nassau. Ons tto-team volgt de ontwikkelingen op de voet en onze tto-coördinator Peter Hendriks is zeer actief in het landelijk netwerk tweetalig onderwijs. Vragen en suggesties zijn van harte welkom via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Blijven leren en communiceren
De Nassau leert graag voor, van en met leerlingen, ouders en collega’s. Daarom is contact met elkaar belangrijk en plezierig. Via de gebruikelijke kanalen weten we elkaar te vinden. Dit schooljaar ontvangt u vijf edities van dit Nassau Nieuws. Graag gaan wij in op alle vragen over en suggesties voor ons onderwijs en deze nieuwsbrief.

Tot slot wensen wij iedereen een sfeervol en succesvol schooljaar en voor nu een
fijne herfstvakantie.

Bestuur en directie